Hvar

Nudimo Vam možnost da svoj letni dopust preživite na enem najlepših otokov sveta (svetski znana turistična revija Traveller je uvrstila Hvar med 10 najlepših otokov sveta), v mirnem in prijetnem naselju Ivan Dolac.
Blaga jadranska klima, bujna mediteranska vegetacija, arhipelag slikovitih otokov in otočkov v čigar uvalah so skrite prodnate plaže, lepota in raznovrstnost folklore, slikovita narodna arhitektura, moderni turistični objekti idealni za oddih, tradicionalno gostoljubje in široka ponudba dalmatinskih specialitet so tisto zaradi česar je Hvar edinstven otok.
 

O NASELJU
Ivan Dolac je majhno naselje na južni strani otoka Hvara, zahodno od mesteca Zavala, oddaljeno 10 km od mesta Jelsa, 20km od mesta Stari Grad ter 38km od mesta Hvar. Z ostalim delom otoka je povezan sz tunelom dolžine 1.5km. Zahvaljujoč največjim številom sončnih dni na Hrvaškem ter strmem vinorodnem pobočju južne strani otoka Hvara, se tukaj pridobiva vino najvišje kvalitete.
Ivan Dolac je nastal v 15. stoletju. Sledi tipične dalmatinske arhitekture so vidni na vsakem koraku in kažejo sliko življenja prebivalcev nekoč in danes na prvem mestu v turističnem mestecu Ivan Dolac.

OTOK HVAR
Hvar je srednjedalmatinski otok. Razteza se v smeri vzhod-zahod v dolžini 65 km. Povprečno je širok 2 – 10 km. Otok je večinoma hribovit (najvišja točka je vrh Sv. Nikola, ki se nahaja na 626 metrov nadmorske višine), kljub temu pa ima veliko rodovitnih polj, čudovitih zalivov ter manjših, ampak strmih gorskih grebenov. Otok se ne nahaja na odprtem morju, ampak je obkrožen z otoki (Brač, Korčula in Vis) ter z morskimi kanali, ki dajejo določeno varnost plavanju in plovbi. Zaradi svojega položaja je otok sorazmerno dobro zaščiten pred močnimi vetrovi.

 

NARAVA IN KLIMATSKI POGOJI
Otok ima tipično mediteransko klimo. Zime so blage, poletja pa topla. Vegetacijska doba traja približno 294 dni. Povprečna letna temperatura znaša 20,4°C. Klima je tipično sredozemska, zime so mile in deževne, poletja pa sončna in suha. Najtoplejši mesec v letu je julij, čeprav se turistična aktivnost začne že ob koncu aprila in traja vse do oktobra. Splošni klimatski faktorji Vam ponujajo idealne pogoje za oddih in relaksacijo, ker je Hvar je najbolj sončen otok na Jadranu ter en najbolj sončnih v celem Sredozemlju, z izjemno pozitivnim učinkom morja, ki pozimi greje, a poleti hladi otok. Temperature zraka in morja omogočajo prijetno rekreacijo in kopanje, ker sta v povprečju samo dva dneva v mesecu oblačna ali deževna. Takšni klimi pa ustreza specifična sredozemska vegetacija. Namreč, otok je izjemno bogat z raznovrstnimi rastlinami, kar naravi daje specifično ozračje. Otok ima veliko borovih gozdov, gajev ciprese in hrasta črnike, različnih vrst nizkega zimzelenega grmovja, ter nasadov rožmarina, kadulje in lavendela. Ves ta pejsaž je dopolnjen tudi s prekrasnimi olivnimi nasadi in vinogradi, ter z nasadi limone, kaktusov, agave, palm…

MORJE
Hrvaška ima najčistejše kristalno modro morje v Sredozemlju, a morje okrog otoka Hvara je po vsej priliki najčistejše morje na Hrvaškem. Zaradi tega, ter zaradi večinoma vedrega neba je njegova prozornost do 15 metrov, barva ob obali je svetlo zelena, ali intenzivno modra. Mestoma so njegove nianse zares neverjetne. To pa je razlog zaradi katerega je Hvar za profesionalne in športne potapljače ena izmed najbolj iskanih destinacij. Obala je večinoma kamnita. Zaradi tega so plaže majhne in intimne, prodnate, pogosto obkrožene z borovim gozdom. Samo nekaj metrov od obale je globina morja zadostna za uživanje v plavanju in potapljanju. Plaže so očiščene morskih ježev, nekaj jih pa lahko najdete na grebenih, ampak to je le dokaz da je morje popolnoma čisto.